Devuan GNU+Linux, kullanıcıların sistemd'yi içermeyen bir Linux dağıtımı arayışını karşılamak için Debian tabanlı olarak geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Sistemd yerine init sistemi olarak SysVinit veya OpenRC kullanmayı tercih edenler için özel olarak tasarlanmıştır.
Bu dağıtım, özgürlük, güvenilirlik ve özelleştirme üzerine odaklanarak Linux topluluğunda önemli bir yer edinmiştir.
Devuan GNU+Linux Nedir?
Devuan, Debian'dan çatallanmış ve sistemd bağımlılıklarından arındırılmış bir GNU/Linux dağıtımıdır. 2014 yılında, Debian’ın sistemd’ye geçişinden sonra, bu karardan memnun olmayan bir grup geliştirici tarafından başlatılmıştır. Devuan, kullanıcılarına sistemd bağımlılığı olmadan bir Linux deneyimi sunmayı amaçlar.Devuan GNU+Linux’un Öne Çıkan Özellikleri
1. Sistemd’siz Bir Deneyim
Devuan, Debian’dan farklı olarak sistemd yerine SysVinit, OpenRC veya runit gibi alternatif init sistemleri sunar. Bu, kullanıcıların sistemlerini daha hafif ve daha özelleştirilebilir bir şekilde yönetmelerine olanak tanır.2. Debian Tabanlı Güçlü Altyapı
Debian’ın sunduğu geniş yazılım depolarına ve stabilitesine sahiptir. Ancak, sistemd bağımlılıklarını tamamen kaldırmıştır.3. Çeşitli Masaüstü Ortamları
Kullanıcılar XFCE, MATE, KDE, Cinnamon, LXQt ve daha birçok masaüstü ortamından seçim yapabilir.4. Uzun Vadeli Destek
Devuan, uzun vadeli destek politikalarıyla güvenilir bir sistem sunar. Bu, özellikle sunucular ve iş kritik uygulamalar için önemlidir.5. Özgürlük ve Kontrol
Devuan, kullanıcıların tam kontrolüne öncelik verir. Sistem yönetiminde hiçbir bileşen zorunlu kılınmaz, böylece kullanıcılar istedikleri init sistemini seçebilir.Devuan’un Avantajları
- Hafiflik ve Hız: Sistemd’nin yükünden arınmış bir deneyim sunar.
- Esneklik: Init sistemi seçimi ve yapılandırma konusunda geniş bir özgürlük sağlar.
- Debian Uyumluluğu: Debian ekosistemine erişim ve güvenilir altyapı.
- Güçlü Topluluk: Geliştiriciler ve kullanıcılar arasında aktif bir iş birliği vardır.
Devuan’un Dezavantajları
- Daha Küçük Topluluk: Debian’a kıyasla daha sınırlı bir kullanıcı ve destek kitlesine sahiptir.
- Özel Kullanıcı Kitlesi: Yeni başlayanlar için öğrenme eğrisi biraz daha dik olabilir.
- Bazı Yazılım Uyuşmazlıkları: Sistemd’ye bağımlı bazı yazılımlar Devuan’da çalışmayabilir.
Devuan’un Kullanım Alanları
Devuan GNU+Linux, hafif, özelleştirilebilir ve sistemd’ye bağımlı olmayan bir sistem arayan kullanıcılar için ideal bir seçenektir.- Sunucular: Minimal ve güvenilir yapısı sayesinde sunucular için uygundur.
- Masaüstü Kullanımı: Günlük kullanım için çeşitli masaüstü ortamlarını destekler.
- Özelleştirilmiş Projeler: Sistem yöneticileri ve geliştiriciler için esnek bir platform sağlar.
Devuan GNU+Linux Kurulumu
1. ISO Dosyasını İndirin
Devuan’un resmi web sitesinden en son ISO dosyasını indirin.2. Kurulum Medyası Oluşturun
Rufus veya Etcher gibi bir araç kullanarak bir USB belleğe ISO’yu yazdırın.3. Sistemi Boot Edin ve Kurulumu Başlatın
Bilgisayarınızı USB’den başlatarak kurulum sihirbazını çalıştırabilirsiniz.4. Masaüstü Ortamını Seçin
Kurulum sırasında tercih ettiğiniz masaüstü ortamını veya minimalist bir yapılandırmayı seçebilirsiniz.Devuan GNU+Linux Sistem Gereksinimleri
- Minimum:
- Çift çekirdekli işlemci
- 1 GB RAM
- 10 GB disk alanı
- Önerilen:
- Modern bir işlemci
- 4 GB RAM veya daha fazlası
- 20 GB disk alanı
Devuan’un Alternatifleri
- Debian: Sistemd’li bir deneyim isteyen kullanıcılar için.
- Slackware: Minimalizm ve sistem kontrolü odaklı bir dağıtım.
- Artix Linux: Arch tabanlı, sistemd’siz bir alternatif.
Devuan GNU+Linux, sistemd bağımlılıklarından arınmış, özgür ve esnek bir Linux deneyimi sunar. Debian’ın sağlam altyapısını kullanarak hafif ve özelleştirilebilir bir işletim sistemi oluşturmak isteyenler için ideal bir seçenektir.
Eğer sisteminizin kontrolünü tamamen elinizde tutmak istiyorsanız ve hafif, hızlı bir dağıtım arıyorsanız, Devuan GNU+Linux’u denemelisiniz.