Plesk, web barındırma hizmetleri sağlayan profesyoneller ve web geliştiriciler için popüler bir kontrol panelidir. Linux tabanlı sunucularda Plesk kurulumu, web yönetimini daha verimli hale getirebilir ve sunucu yönetimini kolaylaştırabilir.
Bu komut, Plesk'in en son sürümünü indirir ve kurulum sürecini başlatır.
Bu adrese giriş yaptıktan sonra, paneldeki tüm işlevleri kullanmaya başlayabilirsiniz.
1. Plesk Nedir ve Neden Kullanılır?
Plesk, kullanıcıların web barındırma sunucularını yönetmelerine yardımcı olan, kullanımı kolay bir arayüze sahip kontrol panelidir. Linux ve Windows işletim sistemleri için uyumlu olan Plesk, web sitelerini yönetmek, veritabanlarını oluşturmak, e-posta hesaplarını düzenlemek ve güvenlik önlemleri almak gibi bir dizi işlevi yerine getirebilir. Plesk, özellikle birden fazla web sitesi barındıran kişiler için oldukça verimli bir araçtır.2. Linux Sunuculara Plesk Kurulumu İçin Gerekli Şartlar
Plesk kurulumu yapmadan önce bazı ön koşulları sağlamanız gerekmektedir:- Desteklenen İşletim Sistemi: Plesk, çoğu popüler Linux dağıtımıyla uyumludur, bunlar arasında CentOS, Ubuntu, Debian ve Red Hat Enterprise Linux yer almaktadır.
- Sistem Gereksinimleri:
- En az 1 GB RAM (2 GB ve üzeri önerilir)
- 10 GB boş disk alanı
- Bağlantı hızı ve stabil internet erişimi
- Root Erişimi: Kurulum için root yetkilerine sahip olmanız gerekmektedir.
3. Plesk Kurulumu Adımları
Plesk'i kurmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:Adım 1: Sunucunuza Bağlanın
Öncelikle sunucunuza SSH ile bağlanmalısınız. Linux sunucusuna bağlanmak için terminalde aşağıdaki komutu kullanın:
Bash:
ssh root@sunucu_ip_adresi
Adım 2: Sistem Güncellemelerini Yapın
Kuruluma başlamadan önce sisteminizin güncel olduğundan emin olun. Aşağıdaki komutlarla sisteminizi güncelleyebilirsiniz:
Bash:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y # Ubuntu/Debian için
sudo yum update -y # CentOS/RHEL için
Adım 3: Plesk Kurulum Komutunu Çalıştırın
Plesk kurulumu için en hızlı yöntem, Plesk’in kurulum betiğini kullanmaktır. Aşağıdaki komut ile Plesk’in resmi kurulum betiğini çalıştırabilirsiniz:
Bash:
sh <(curl https://autoinstall.plesk.com/plesk-installer)
Adım 4: Kurulum Seçeneklerini Belirleyin
Kurulum sırasında size bazı seçenekler sunulacaktır. Plesk, farklı lisans türleri ve ek modüller ile gelir. İhtiyaçlarınıza uygun olanları seçebilirsiniz. Ayrıca, kurulum işlemi başlatıldığında, betik gerekli bağımlılıkları otomatik olarak yükler.Adım 5: Kurulumun Tamamlanması
Kurulum tamamlandığında, sistem size Plesk kontrol paneline erişim için gerekli bilgileri verecektir. Web tarayıcınız üzerinden, belirtilen URL'yi girerek Plesk paneline erişebilirsiniz. Giriş yapmak için root kullanıcı adı ve şifrenizi kullanmanız gerekecek.4. Plesk’i Yapılandırma
Kurulum tamamlandıktan sonra, Plesk’i daha verimli bir şekilde kullanabilmek için bazı yapılandırmalar yapmanız gerekebilir:- Web Sitesi Ekleme: Plesk panelinde yeni bir web sitesi oluşturabilir ve barındırma ayarlarını yapılandırabilirsiniz.
- E-posta Hesapları: Plesk üzerinden e-posta hesapları oluşturabilir ve yönetebilirsiniz.
- Yedekleme Ayarları: Web sitenizin ve sunucunuzun düzenli olarak yedeğini almayı unutmayın.
5. Plesk’e Erişim Sağlamak
Plesk’e erişmek için web tarayıcınıza şu adresi girmeniz yeterli olacaktır:
Bash:
https://sunucu_ip_adresi:8443
6. Plesk’in Avantajları
Plesk, birçok avantaj sunar:- Kullanıcı Dostu Arayüz: Kullanımı oldukça basittir, teknik bilgiye sahip olmayanlar bile kolayca yönetebilir.
- Web Yönetimi: Web siteleri, veritabanları ve e-posta hesaplarını kolayca yönetebilirsiniz.
- Yedekleme ve Güvenlik: Plesk, otomatik yedekleme ve güvenlik güncellemeleri için güçlü araçlar sunar.
- Çeşitli Eklentiler ve Uzantılar: Plesk, farklı ihtiyaçlara yönelik çok sayıda eklenti ve uzantı ile gelir.